Kompakt Filtrelerde Bakım

Kompakt Filtrelerde Bakım ve Temizlik Pratikleri

Kompakt filtrelerde bakım oldukça mühimdir. Endüstriyel tesislerden hastanelere kadar pek çok yerde tercih edilen kompakt filtreler, dönem dönem temizlenmeli ve bakımları yapılmalıdır. Ortamdaki tozları, partikülleri ve gazları mükemmel şekilde temizleyen filtreler, küçük olması sebebiyle de minimum yer kaplamaktadır.

Birçok çeşidi de bulunan kompakt filtrelerin bakımları eksiksiz şekilde yapıldığında kullanım ömrü bir hayli uzamaktadır. Hem kaliteli bir hava için hem de uzun süre kullanım için kompakt filtrelerde bakım es geçilmemelidir. Bu yazımızda sizlere hangi adımlar dahilinde filtrelerin temizlendiğinden bahsedeceğiz.

Rutin Bakım Adımları

Kaliteli bir hava sirkülasyonu için öncelikle mevcut filtrenize iyi bakmanız gerekir. Kompakt filtreler her ne kadar minimalist bir yapıda dizayn edilse de içinde yer alan parçaların temizliğine kesinlikle önem verilmelidir. İyi bakılmayan bir filtre, ortamda yer alan toksik gazları absorbe edemez. Bu da kesinlikle istenmeyecek bir durumdur. Kompakt filtrelerde bakım için izlenecek adımlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Kompakt filtreyi ilgili bölgeden çıkarın
  • Düz bir zemine yerleştirip ana gövdeden filtreyi ayırın
  • Ana gövde ve filtreyi ayrı ayrı yerlere koyun
  • İlk önce ana gövdeyi temizleyin
  • Daha sonra filtrenin bakımlarını gerekli teknikler yardımıyla yapın
  • Birkaç saat dışarıda beklettikten sonra tekrar montajlayarak önceden bulunduğu yere yerleştirin.

Kompakt filtrelerde bakım, bu birkaç adım dahilinde gerçekleşir. Ekstra bir madde kullanımı uygun değildir. Çünkü kompakt filtrelerin imalat amacı bunu gerektirmez. Bu tür filtreler, ekstra bakıma gereksinim duymadan kullanıcısına hizmet vermek üzere üretilmiştir. Yukarıda bahsettiğimiz adımlarla filtrenin bakımlarını yaparsanız, hiçbir şekilde olumsuzluk yaşamazsınız.

Temizlik Teknikleri

Kompakt filtrelerin temizliğinde uygulanacak adımları yukarıda söylemiştik. Basit ama etkili olan bu adımları takip ederek sizlerde filtrenizin bakımını yapabilirsiniz. Filtre temizliğinde uygulayacağınız teknikleri ise bu başlıkta sizlere açıklayacağız. Temizlik teknikleri kısaca şu şekildedir:

  • Filtrenizi düz bir zemine alıp su yardımıyla temizleyebilirsiniz.
  • Su kullanmak istemezseniz, orta ve hafif basınçlı hava tabancalarıyla bakımını yapabilirsiniz.
  • Kompakt filtrelerde bakım için geliştirilen çeşitli kimyasal spreyleri ya da solusyonları kullanabilirsiniz.

Filtre temizliğinde kullanabileceğiniz teknikler yukarıdaki gibidir. En çok tercih edilenler ise su ve hava temizliğidir. Filtreye zarar vermeden, kontrollü bir şekilde bu iki tekniği eş zamanlı kullanabilirsiniz. Temizleme işleminiz bittiğinde filtreyi kurumaya almayı da sakın unutmayın.

Filtre Değişim Sıklığı

Kompakt filtreler sıklıkla değiştirilen ürünler değildir. Filtrenin ana gövdesi geri dönüşebilen, kir, pas ve leke tutmayan bir yapıda dizayn edilmiştir. İç kısımda yer alan filtre ise aktif karbon, HEPA& EPA ve V olabilir. Bunların süreli olarak değiştirilmesi bir şey ifade etmez. Filtre, insanların uzun süreli kullanabilmesi için üretilmiştir.

Bu yüzden sıklıkla filtre değişimi yapmamalısınız. Olası bir yangın faciasında, darbede, kırılmada, çatlamada ya da yırtılmada filtrenizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu gibi olumsuz durumlar yaşamadığınız müddetçe, kompakt filtrelerde bakım yaparak ürününüzü dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Kompakt Filtrelerde Bakımın Performans Üzerindeki Etkisi

Kompakt filtreler, havada bulunan zararlı partikülleri temizlemeyi amaçlayan bir üründür. Bu temizleme işlemi, filtreler yardımıyla yapılır. Havada bulunan toz, toksik gaz, parçacık gibi maddeler usul usul dolaşırken kompakt filtrelere takılır. Filtreler, zararlı maddelerin havada dolaşmasına izin vermeyerek onları muhafaza eder. Bu sayede hijyen sağlanır, kötü koku giderilir ferah bir ortam sağlanır.

Bakımı yapılmayan filtre tüm bu faydaların hiçbirini sağlayamaz. Her ne kadar uzun bir kullanım ömrüne sahip olsa da filtrenin de temizlenmesi gerekir. Temizlenmeyen filtre, bir süre sonra havadaki toz partiküllerini muhafaza edememeye başlar. Bu durumda temizliğin yapılması lazımdır. Temizlik yapılarak filtreye yapışan mikroorganizmalar arındırılır. Kompakt filtrelerde bakım yapmak, ortamın daima ferah olmasına destek olur.

Sonuç

Minimal bir tasarıma sahip olan, oldukça az yer kaplayan, kapalı tesislerde sıklıkla kullanılan, orta ve yüksek derecede hava sirkülasyonu sağlayan kompakt filtrelerin bakımı düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Bakımı yapılmayan bir filtre, kullanıcısına hiçbir şey sunamaz. Havadaki toz partikülleri muhafaza edilemez, kötü koku oluşumunun önüne geçilemez. Kompakt filtrelerde bu bakım işlemlerini tüm filtre çeşitlerinde uygulayabilirsiniz. Aktif karbon, HEPA& EPA ve V filtrelerin tümünde temizliğinizi yapabilir filtreyi arındırabilirsiniz. Bu işlemi çeşitli kimyasallar yardımı ile uygulayabileceğiniz gibi sadece su ve havayla da yapabilirsiniz..

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir