Bu yazıda HEPA filtre ne işe yarar? konusu hakkında detaylı bilgiler ele alınacaktır.
HEPA Filtrelerin Temel İşlevi ve Çalışma Prensibi
HEPA filtre havayı emerek filtrelerinden geçirir. Ardından temiz havayı ortama dağıtır. Bu filtrenin bünyesinde selüloz, sentetik elyaf veya cam elyaf tabakaları olduğu için toz parçacıkları büyük ölçüde yakalanır. HEPA filtresi bu çalışma şekliyle 0,3 mikrondan büyük partikülleri dahi kolayca ortadan kaldırır.
Bu filtre öncelikle tozları durdurur. Filtrenin içine girmeden önce tozları lif boşluğuna doğru iter. Ardından tozlar liflere çarpar ve durdurur. Daha sonra toz parçacıklarını filtrenin iç kısımlarına doğru çekerek eleme işlemini yapar. Bu eleme işlemi sırasında ortama herhangi bir toz zerresi dağıtmaz. Eleme işleminde pek çok toz parçası hapsedilir.
HEPA filtreler rastgele düzenlenmiş liflerden oluşan bir tür keçe bileşimidir. Bu lifler genellikle cam elyaftan oluşur. 0,5 µm ile 2 µm arasında bir çap ölçüsüne sahiptirler. Yakalama fonksiyonlarını etkileyen temel faktörler lif çapı, filtrenin kalınlığı ve alın hızıdır. HEPA filtre lifleri arasındaki hava boşluğu genellikle 0,3 µm’den fazladır. Bu boşluğun 0,3 µm’den fazla olması bir HEPA filtrenin lifleri arasında bulunan en büyük boşluktan, daha küçük parçacıkların rahatlıkla geçebileceği ve bu durumda filtrenin bir elek gibi davranacığına dair yaygın ve yanlış bir varsayıma sebep olmaktadır. Lifler arasındaki en büyük boşluk veya açıklık mesafesi kadar geniş parçacıkların geçemediği gözenekli membran tip filtrelerin aksine, HEPA filtreler daha küçük boyuttaki kirleticileri ve partikülleri yakalamak için tasarlanmıştır.
Filtreleme Teknolojisi: HEPA Standartları
Günümüzde, aynı filtre verimliliğine sahip olacak şekilde performans standartlarını minimumda tutabilen yüksek verimli bir hava filtresi bir HEPA filtre olarak sınıflandırılabilir. HEPA filtreler, Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü N100 derecelendirmesinde solunum filtreleri için eşdeğerdir. Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığının (DOE), düzenlemiş olduğu standartlarda bir filtrenin HEPA filtre olarak tanımlanması için diğer hava filtrelerinde olmayan özel gereksinimlere sahip olması gerekmektedir. Buna ek olarak, şirketler, tüketicilerin almış oldukları HEPA filtrelerin standartları karşılayacak şekilde belgelendirildiğine dair güvence vermek adına “True HEPA” olarak bilinen pazarlama terimini kullanmaya başlamışlardır.
“HEPA-type, “HEPA-like”, “HEPA-style” veya “% 99 HEPA” gibi terimlerle tanıtılan ürünler, bu gereksinimleri karşılamamakla birlikte bağımsız akredite olmuş laboratuvarlarda test bile edilmemiş olabilir. Bu alt sınıf filtrelerin bazıları, HEPA filtrelerin sahip olduğu verim değerlerine oldukça yakın olabilir. Ancak, gerekli testler yapıldığında genelde verim değerlerine çok uzak ve alt seviyede filtreleme özelliğine sahip olan filtreler oldukları ortaya çıkmaktadır.
Hava Kalitesi Üzerindeki Etkisi
Bu filtre türünün pek çok avantajı vardır. Öncelikle bu filtre bakteri, polen, metalürjik tozları kolay bir şekilde tutar. Bu sayede ortamdaki kötü koku ve zararlı maddeler yok olur. Aynı zamanda havanın tazelenmesine de yardımcı olur. Sigara dumanı ya da çeşitli nedenlerden dolayı çıkan dumanları tutma konusunda başarılı olduğu söylenebilir. Çevre dostu olan bu filtre çevreye kötü koku ve zararlı elementleri dağıtmaz. Aynı zamanda az maliyetli olan bu ürünün cep dostu olduğu söylenebilir.
HEPA Filtrelerin Ev ve Ofis Kullanımında Bilinmeyen Faydaları
HEPA filtreler hava temizleyici olduğu için nem seviyesinin dengelenmesinde iyidir. Bu sayede astım, romatizma ve alerji gibi sağlık sorunlarının önüne geçebilir. Özellikle iç mekanlarda kullanılması bakteri ve toz akarı gibi küçük partiküllerin hızla üremesini engelleyerek duvarların nemlenmesine, boyaların kalkmasına, pençelerin çürümesine, giysilerin yıpranmasına ve küflerin çoğalmasına sebep olmaz. Aynı zamanda çeşitli metal ev eşyalarının yapısında paslanma ve bozulma yaşanmayabilir.
Alerjenler ve Mikroplarla Mücadele
HEPA filtreler, hava kalitesini ve insan sağlığını korumak için önemli araçlardan biridir. Bu filtrelerin kullanımı, evlerde solunum yolu hastalıklarını ve alerjileri önlemeye yardımcı olurken, endüstriyel tesislerde çalışanların sağlığını ve çevreyi korumak için de hayati bir rol oynar.
Uzun Vadeli Sağlık Yararları
Bu filtreler zararlı partikülleri ortadan kaldırdığı için akciğerleri korur. Sigara içilen ortamlarda koku ve dumanı temizler. Evcil hayvanlarda kepeğe yol açan partikülleri temizler. Evcil hayvan sebepli alerjiye yol açan tüy ve benzeri partikülleri temizler. Küf sporları, ev tozu akarları, ev tozu parçacıklarını temizlemeye olanak tanır. Kirletici ve tahriş edici partikülleri temizler. Astım, bronşit ya da çeşitli üst solunum yolu hastalıklarının ortaya çıkmamasında oldukça etkilidir.
Yaşlılar ve çocuklar daha zayıf bağışıklıkları olduğu için alerjiye yatkınlıkları daha yüksektir. HEPA filtre onlar için daha temiz hava sağlayarak nefes almalarını kolaylaştırır. Dışarıda bulunan kirlilik ve diğer zararlı faktörler sebebiyle evimiz zararlı gazların etkisine açık olur. Bu filtre onları yakalayarak bize zarar vermelerini önlüyor.
Endüstriyel Kullanımda HEPA Filtreler
HEPA filte türü okul, hastane, ameliyathane, ofis ve çeşitli çalışma yerler, klima, elektrikli süpürge, soğutucu cihazlarda kullanılır.
İş Yerinde Hava Kalitesinin Önemi
Hepa filtreler, zararlı mikroorganizmaların yayılmasını önler ve hastane ameliyat odaları gibi steril ortamlarda enfeksiyon riskini azaltır.Hepa filtreler, havadaki partikülleri etkili bir şekilde yakalayarakiş yerinin hava kalitesini artırır. Bu, özellikle alerji ve astım gibi solunum rahatsızlıkları olan kişiler için önemlidir. Ayrıca temiz hava sağladığı için çalışma veerimini artırır.
Endüstriyel Standartlar ve Uygulamalar
Endüstriyel standartlar bazında bir filtreyi HEPA filtre olarak nitelendirmek için, o filtrenin 0,3 µm boyutundan daha büyük veya eşit boyutlardaki partiküllerin %99,97 sini yakalaması (filtre üzerinden geçen hava içerisindeki partikülleri) gerekmektedir. Bu bağlamda ASME endüstri standardı herhangi bir hükümet tarafından yayınlanmamış olmasına rağmen, dünya üzerinde birçok hükümet tarafından yetkili ve belirleyici bir standart olarak kullanılmaktadır.
HEPA Filtrelerin Bakımı ve Ömrü
HEPA filtreler kullanıldığı ortam havası kirliliğine ve kullanım sıklığına bağlı olarak genelde 1 ila 1,5 sene içerisinde değiştirilmelidir.
Bakım ve Temizlik İpuçları
HEPA filtre hassas ve özel bir yapıya sahip olması ile beraber, aynı şekilde özel olarak temizlenmesi gerekir. Bu doğrultuda yıkama yöntemi ile beraber Hepa filtrenin temizlenmeyeceğini öncelikle söylemek mümkün. Daha çok bir çöp kutusuna boşaltmak suretiyle temizlenen bir yapıdır. Aynı zamanda çöp kutusuna boşaltıldıktan sonra fırça ile temizleme yöntemi uygulanır.
Filtre Değişim Sıklığı ve Ömrü
Genel olarak evlerde ya da az kullanılan yerlerde 2 yıl kadar kullanım olanağı verir. Ancak HEPA filtreler çok fazla kullanım alanlarında 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Eğer tıkanma durumu var ise o vakit 6 ay sonra değiştirmesi önemli bir yer taşır. Bunun dışında genel olarak ortalama bir kullanım ile beraber 2 yılda bir değiştirmek yeterlidir.
Eğer siz de HEPA filtreye ihtiyaç duyuyorsanız talepleriniz ve daha detaylı teknik bilgi için ekibimizle iletişime geçiniz.