Bu içeriğimizde sizlere temiz hava ihtiyacını karşılamak için kullanılan hepa filtre ve hepa filtre çeşitleri ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.
Hepa Filtre Nedir?
Birçok kapalı mekanda gerekli olan mutlak temiz havanın sağlanmasında kullanılmakta olan hepa filtreler sınıflarına, tiplerine, montaj şekillerine ve kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Koronavirüs’ün hayatımıza girmesi ile birlikte hayatımızda daha fazla önem kazanan hepa filtreler 0,3 mikron partikül boyutunda %99,995’e kadar maksimum verimlilik ile birlikte virüs, bakteri ve mikropların kendi verimlerine oranla tutulmasını sağlamaktadır.
Hepa filtrelerde filtre malzemesi rastgele bir araya getirilmiş mikro cam elyaftan meydana gelmektedir. Mikro cam elyaftan oluşan bu lifli yapının yakalama verimini etkileyen başlıca faktörler lif yapısı, filtrenin derinliği ve alın hızıdır. Bu filtreler çok küçük boyuttaki partikülleri ve kirleticileri üç farklı yakalama mekanizmasının bir araya gelmesi ile oluşan kombinasyon yardımı ile filtre etmektedir.
Hepa filtreler hava filtrasyonunun yüksek derecede önem arz ettiği temiz odalar, tıbbi tesisler, otomotiv, havacılık ve mikroelektronik gibi başlıca sektörlerin havalandırma sistemlerinde kullanılmaktadır. Mutlak temiz havanın önem arz ettiği bu alanlarda ardışık filtre sistemi kullanılarak havadaki kirleticiler ve partiküller boyutlarına göre filtre edilerek son olarak hepa filtreden geçirilir ve ortamda istenilen temiz hava miktarı sağlanır.
Hepa filtreler verimlerine göre sınıflandırılırken EN1822 standardına göre sınıflandırılmakta ve test edilmektedir. Bu standart mutlak filtreleri E, H ve U olarak 3 farklı gruba ve 7 farklı verimlilik sınıfına ayırmaktadır. E sınıfı EPA filtreler verimli hava filtreleridir. H sınıfı HEPA filtreler yüksek verimli hava filtreleridir. U sınıfı ULPA filtreler ise ultra düşük penetrasyonlu hava filtreleridir. Aşağıdaki tabloda EN1822 standardına göre filtre sınıfları ve verimleri yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir: EPA & HEPA Filtreler
Hepa Filtre Çeşitleri Nelerdir?
Hepa filtreler kullanım alanlarına, montaj şekillerine ve hava debilerine göre farklı modellerden ve ölçülerden oluşmaktadır. Filtre çerçeve malzemelerine göre ahşap, metal veya plastik, hava debilerine göre laminer akışlı, yüksek kapasiteli, conta tipine göre tixotropik dökme, jel veya teflon conta, montaj şekline göre tavan tipi gibi birçok farklı şekilde çeşitlendirilebilmektedir. Tekfil filtre olarak biz ürünlerimiz genel olarak aşağıdaki şekilde 5 ana grupta ve bu grupların altında ürün modellerimize göre tanımlamaktayız. Bunlar;
- Mini Pileli Mutlak Hepa Filtreler
- Laminer Akışlı Mutlak Hepa Filtreler
- V-Kompakt Hepa Filtreler
- Yüksek Kapasiteli W-Modül Hepa Filtreler
- Davlumbazlı Hepa Filtreler
Mini Pileli Mutlak Hepa Filtreler
Filtre çerçeve çeşitleri ahşap ve metalden oluşan bu filtreler genellikle en çok kullanılan hepa filtre modellerinden olup genel olarak montaj şekli tavan tipi olup bulunduğu ortamda tavanda yer alan hepa filtre kutularına monte edilerek kullanılmaktadır. Piyasa da montaj tipine ve çerçeve malzemesine göre tavan tipi ve mdf hepa filtreler gibi isimler ile de bilinmektedir. Ortamda ihtiyaç duyulan hava debisine ve montaj alanına göre ürün en, boy ve kalınlık ölçüleri değişiklik göstermektedir. Bu grupta yer alan başlıca ürün modellerimiz aşağıdaki şekildedir. Bunlar;
- AbsPak-M Serisi (MDF Çerçeveli)
- AbsPak-G Serisi (Galvaniz Çerçeveli)
- AbsPak-A Serisi (Aluminyum Çerçeveli)
Laminer Akışlı Mutlak Hepa Filtreler
Filtre çerçevesi eloksallı alüminyum profilden oluşan bu filtreler tanımından da anlaşılacağı üzere laminer hava akışı istenen ortamlarda kullanılmaktadır. Yine mini pileli mutlak hepa filtreler gibi tavan tipi olup laminer akış sağlayacak şekilde monte edilmektedir. Yine piyasada alüminyum hepa filtreler olarak da bilinmektedir. Başlıca temiz oda havalandırma sistemlerinde, laminer flow ünitelerinde ve tartım kabinlerinde kullanılmaktadır. Bu grupta yer alan başlıca ürün modellerimiz aşağıdaki şekildedir. Bunlar;
- LamCell-A Serisi
- LamCell-A Gel Seal Serisi
V-Kompakt Hepa Filtreler
Filtre çerçevesi plastik ve metalden oluşan v-kompakt hepa filtreler yine diğer hepa filtreler gibi yüksek filtrasyon istenen ortamlarda kullanılmaktadır. Bu ürünlerin montaj şekilleri mini pileli mutlak hepa filtreler ve laminer akışlı hepa filtrelerin aksine filtre montaj çerçevelerine monte edilmektedir. Başlıca temiz oda havalandırma sistemlerinde kullanılmaktadır. Bu grupta yer alan başlıca ürün modellerimiz aşağıdaki şekildedir. Bunlar;
- VHCompact-G Serisi
- VHCompact-P Serisi
Yüksek Kapasiteli W-Modül Hepa Filtreler
Yüksek kapasiteli w-modül hepa filtreler, filtre çerçevesi metalden oluşan bu filtreler isminden anlaşılacağı üzere yüksek hava debisi ihtiyacı olan ortamlarda kullanılmaktadır. Bu ürünlerin yüzey alanı aynı ölçülerdeki mini pileli mutlak ve laminer akışlı hepa filtrelere kıyasla yüzey alanı çok daha fazla olup aynı basınç kaybında daha fazla temiz hava geçişine olan sağlamaktadır. Başlıca temiz oda havalandırma sistemlerinde kullanılmaktadır. Yüksek kapasiteli ve yüksek kapasiteli nükleer hepa filtreler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu grupta yer alan başlıca ürün modellerimiz aşağıdaki şekildedir. Bunlar;
- HVCell-GM Serisi
- HVCell-GH Serisi
- HVNCell-GM Serisi
- HVNCell-GH Serisi
Davlumbazlı Hepa Filtreler
Davlumbazlı hepa filtreler, filtre çerçevesi eloksallı alüminyum profilden ve profile monte edilmiş boğazlı kabinden oluşan tek parça halinde imal edilmektedir. Bu filtreler diğer hepa filtrelerin aksine bir montaj çerçevesine veya hepa filtre kutusuna ihtiyaç duymaz. Temiz oda sistemlerinde kullanılmak üzere bulunduğu ortamda tavan üzerinde hazırlanmış kolay sökülüp takılabilir şekilde profiller üzerine oturtularak havalandırma sistemine entegre edilir. Ömrünü tamamlayan filtre boğazlı kabini ile tek parça halinde değiştirilir. Laminer akışlı mutlak hepa filtrenin kendinden kabinli ve boğazlı hali olan bu filtreler ile ilgili olarak yer alan başlıca ürün modelimiz aşağıdaki şekildedir.
- LamTerm-A Serisi
Artan sanayileşme ile birlikte temiz hava ihtiyacı birçok sektörde önemli derecede gereklilik haline gelmiştir. Bununla birlikte özellikle yüksek verimlilikte filtrasyonun çok önemli olduğu başlıca sektörler ise mikroelektronik, gıda, veri merkezleri, hastane, ilaç ve nükleer tesisler’dir. Bu sektörlerde gerekli temiz oda standardının sağlanması ise bahsetmiş olduğumuz epa, hepa ve ulpa filtreler ile mümkündür. İstenen temiz hava ihtiyacını sağlamak için gerekli olan filtrenin seçiminde ise hava debisi ve verimlilik en önemli faktörlerdir. Doğru filtre seçimi gerekli şartları sağladığı gibi maliyetleri de minimuma indireceğini unutmayınız.
HEPA Filtre Nasıl Çalışır?
HEPA filtre havayı emerek filtrelerinden geçirir. Ardından temiz havayı ortama dağıtır. Bu filtrenin bünyesinde selüloz, sentetik elyaf veya cam elyaf tabakaları olduğu için toz parçacıkları büyük ölçüde yakalanır. HEPA filtresi bu çalışma şekliyle 0,3 mikrondan büyük partikülleri dahi kolayca ortadan kaldırır.
Bu filtre öncelikle tozları durdurur. Filtrenin içine girmeden önce tozları lif boşluğuna doğru iter. Ardından tozlar liflere çarpar ve durdurur. Daha sonra toz parçacıklarını filtrenin iç kısımlarına doğru çekerek eleme işlemini yapar. Bu eleme işlemi sırasında ortama herhangi bir toz zerresi dağıtmaz. Eleme işleminde pek çok toz parçası hapsedilir.
HEPA Filtre Kullanımı ve Avantajları Nelerdir?
Bu filtre türünün pek çok avantajı vardır. Öncelikle bu filtre bakteri, polen, metalürjik tozları kolay bir şekilde tutar. Bu sayede ortamdaki kötü koku ve zararlı maddeler yok olur. Aynı zamanda havanın tazelenmesine de yardımcı olur. Sigara dumanı ya da çeşitli nedenlerden dolayı çıkan dumanları tutma konusunda başarılı olduğu söylenebilir. Çevre dostu olan bu filtre çevreye kötü koku ve zararlı elementleri dağıtmaz. Aynı zamanda az maliyetli olan bu ürünün cep dostu olduğu söylenebilir.
HEPA filtreler hava temizleyici olduğu için nem seviyesinin dengelenmesinde iyidir. Bu sayede astım, romatizma ve alerji gibi sağlık sorunlarının önüne geçebilir. Özellikle iç mekanlarda kullanılması bakteri ve toz akarı gibi küçük partiküllerin hızla üremesini engelleyerekduvarların nemlenmesine, boyaların kalkmasına, pençelerin çürümesine, giysilerin yıpranmasına ve küflerin çoğalmasına sebep olmaz. Aynı zamanda çeşitli metal ev eşyalarının yapısında paslanma ve bozulma yaşanmayabilir.
HEPA Filtre Nerelerde Kullanılır?
HEPA filte türü çeşitli alanlarda kullanılır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Ev
- Okul
- Hastane, ameliyathane
- Ofis ve çeşitli çalışma yerleri
- Klima
- Elektrikli süpürge
- Soğutucu cihazlar
Sonuç
HEPA filtreler çeşitli solunum hastalıklarının yanı sıra çevre sorunlarını da gidermek için oldukça etkilidir. Yüksek oranda toz ve duman tutma kapasitesi sayesinde temiz hava desteği sunan bu filtre türü yaygın olarak kullanılır. Eğer siz de HEPA filtreye ihtiyaç duyuyorsanız talepleriniz ve daha detaylı teknik bilgi için ekibimizle iletişime geçiniz.