Ön filtre çeşitlerinden biri olan rulo filtre kaltesiyle ve kullanışlı olmasıyla öne çıkar. Bu yazıda farklı özelliklere ve modellere sahip olan rulo filtre hakkında geniş bilgilere yer verilecektir.
Rulo Filtre Nedir?
Rulo filtreler tek kullanımlık bir cam elyaf peddir. Bu pedde giderek çapı küçülen cam elyaflar vardır. Bu elyafların arasına giren hava, hava çıkışına doğru sıkışır ve tüm havayla birlikte dışarı çıkar. Bu özelliği sayesinde cam elyaf tamamen temizlenir ve kirin, tozun ortama yayılması engellenmiş olur. Bunların dışında bunların içinde lifler vardır. Bu liflerin kesiştiği yerler güçlü, kalın, esnek bir yapı oluşturmak için ısıyla sertleşen plastik bir bağ aracılığıyla birbirine yapıştırılır. Böylelikle yapısında bozulma ya da yıpranma meydana gelmez.
Rulo filtre çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere üretilen ön filtre çeşididir. Elyaftan üretilen bu filtre türü yüksek toz tutma kapasitesine sahip olup, düşük basınç kaybı özelliği sayesinde havalandırma sistemlerinde kullanılır. Kullanım amacına göre değişik kalınlıklarda ve özelliklerde olan modelleri vardır. Panel filtrelerde kullanmak için kesilmiş parçalar halinde olan veya standart rulolar halinde olan türleri bulunur. Nem alma ve toz toplama cihazlarında, Fan Coil cihazlarında ve havalandırma cihazlarında tercih edilir.
Bu filtreler elyaf malzemelere eklenen çeşitli kimyasal maddelerin tepkimeye girmesi sonucu oluşur. Daha sonra bu ürüne bükülmüş, çok yönlü ve tek tip malzemeler oluşturmak için iğne eğirme ve ısıyla bağlama gibi farklı teknikler uygulanır. Bu elyaflar hava akışına karşı düşük dirençli polimerlerden meydana gelir. Ayrıca, genel enerji tüketimini azalttığı için yüksek oranda verimlilik sağlar.
Rulo Tipi Filtre Özellikleri
Kaset ve torba filtre gibi bu ön filtre çeşidinin de pek çok gelişmiş özelliği vardır. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek toz tutma kapasitesine sahiptir.
- Bazı rulo filtre türleri yıkanabilir filtrelerdir.
- Boya gibi sıvı partikülleri etkili bir şekilde tutar.
- Çevre dostudur. Bulunduğu ortama herhangi bir toz, boya ya da kir dağıtmaz.
- Oldukça geniş kullanım alanı vardır.
- Bazı rulo filtre türleri suya karşı yüksek direnç sağlar.
- Toz tutma verimliliği %82 ile %97 arasında değişir.
- Bu filtreler düşük basınç azaltımı yapar.
- Nemden, yüksek ısıdan ve çeşitli kimyasal maddelerle temastan etkilenmezler.
- Yüksek fiziksel güce sahip olduğu söylenebilir.
Rulo Filtre Nasıl Çalışır?
Bu filtr çeşidi çift tarafına perfore tel konulup pilelenerek zig zag şekline getirilerek çerçeve içerisine yerleştirilir. Ardından hava akımını içine doğru çekerek kiri, tozu ya da sıvı maddeleri filtreler. Çalışması oldukça kolay olan bu ürünler üretim standartlarına uygun şekilde üretilir.
Rulo Filtre Nerelerde Kullanılır?
Bu filtrelerin geniş kullanım alanı vardır. Bunlar şu şekildedir:
- Boyahanelerde ve boya kabinlerinde
- Kompresörlerde
- Gemiler ve tersanelerde
- Plastik üretim ve işleme yerlerinde
- Gıda ve tarım ürünleri işleme fabrikalarında
- Metal ve ahşap sanayinde
- Hastanelerde
- Elektronik ve bilgisayar endüstrisinde
- Ofislerde
- Fotoğraf üretim ve çekim alanlarında
- İlaç endüstrisinde
- Doğalgaz türbinleri
- Nükleer endüstri alanlarında
- Arıtma tesislerinde
- Kafe ve lokantalarda
Rulo Filtre Ürün Modellerimiz
Tekfil filtre olarak rolu filtre ürünlerimiz şun şekildedir:
TexMat-R / Sentetik Elyaf Rulo Filtreler: Sentetik elyaftan üretilen bu ürün 100 derece sıcaklığa kadar dayanır.
TexMat-F / Sentetik Elyaf Rulo Filtreler: Tozların ve kirletici partiküllerin filtre edilmesinde kullanılan sentetik elyaf rulo filtreler lifli yapısı özel yapıştırıcı ile lamine edilerek üretilmesi sayesinde yüksek toz tutma kapasitesine sahiptir.
Poret / Poliüretan Yıkanabilir Filtreler: Poliüretan malzemeden üretilen bu ürün ise yıkanabilirdir. Sentetik elyaf filtrelerin aksine lif yerine gözenekli yapıya sahiptir. 80 derecelik sıcaklığa kadar dayanır.
PaintStop-AG / Boya Tutucu Cam Elyaf Rulo Filtreler: Çok ince cam liflerinden meydana gelen cam elyaf boya tutucu filtreler yüksek toz tutma kapasitesine sahiptir. Lif yoğunluğu hava giriş yönünden çıkış yönüne doğru gittikçe artmaktadır. Boya kabinlerinde ve boya fabrikalarında kullanılır.
PaintStop-CB / Boya Tutucu Karton Filtreler: Filtre malzemesi çift katmanlı kraft kağıttır. 100 derecelik sıcaklığa kadar dayanır. Boya tutma kapasitesi ise 10 kg/m² olduğu söylenebilir.
CarbM-PC / Aktif Karbon Elyaf Rulo Filtreler: Koku ve toz giderilmesinde kullanılan aktif karbon elyaf filtreler aktif karbon tozu emdirilmiş sentetik elyaf filtrelerdir. Lifli yapısı sayesinde yüksek toz tutma ve aktif karbon tozu sayesinde ise koku tutma verimine sahiptir.
Sonuç
Geniş kullanım alanıyla ve ucuz maliyetiyle pek çok yerde tercih edilen bu filtreler hem enerji hem de çevre dostudur. Eğer siz de rulo filtreye ihtiyaç duyuyorsanız talepleriniz ve daha detaylı teknik bilgi için ekibimizle iletişime geçiniz.